Vino Nobile di Montepulciano – Fattoria della Talosa

In de historische stad Montepulciano, gelegen in het zuiden van de provincie Siena in Toscane, wordt al sinds eeuwen wijn gemaakt. Reeds in 1549 werd Vino Nobile di Montepulciano door de keldermeester van paus Paul III betiteld als een ‘perfecte wijn’. Sinds 1980 heeft de wijn een Beschermde Oorsprong Benaming, de in Italië hoogste status namelijk: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Dit betekent dat de wijn aan bepaalde vastgestelde regels moet voldoen.

Vino Nobile di Montepulciano is een rode wijn die wordt gemaakt van de druif sangiovese, lokaal prugnolo gentile geheten. Er moet minimaal 70% en maximaal 100% sangiovese in de wijn zitten. Daarnaast mogen er dus maximaal voor 30% andere druivenrassen meegeblend worden; merlot, cabernet sauvignon, syrah, canaiolo, mammolo of trebbiano zijn hiervoor allemaal toegestaan.

Zowel voor de normale versie, als voor de Riserva, is 1 jaar houtrijping vereist. Dit kan in Slavonisch eikenhout (de regio Slavonië ligt in het noordoosten van Kroatië) of in Frans eikenhout zijn. In de praktijk gebruiken de traditionele wijnmakers Slavonische vaten en de moderne wijnmakers Frans hout.

Pas 2 jaar na de oogst komt de normale Vino Nobile di Montepulciano op de markt (dit is dus inclusief het jaar op houten vaten) en na 3 jaar mag de Riserva op de markt komen.

In Montepulciano ligt de historische wijnkelder van Fattoria della Talosa. Deze kelder bevindt zich onder de grond tussen twee belangrijke gebouwen in de stad, namelijk Palazzo Tarugi en Palazzo Sinatti. De kelder heeft een lange historie die teruggaat tot de 16e eeuw en is onder andere gebruikt als schuilkelder in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1972 gebruikt Fattoria della Talosa deze imposante kelder als rijpingsplek voor een deel van de wijn.

De Vino Nobile di Montepulciano 2014 van Talosa bevat 90% sangiovese en 10% merlot druiven. De wijn is zwoel, heeft het typische kersenfruit uit Italië en een mooie tanninestructuur die zo kenmerkend is voor sangiovese. De wijn kan relatief jong gedronken worden, maar heeft ook zeker nog enkele jaren in zich.

Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013 is een ander verhaal. Deze wijn is nog gesloten en heeft flink wat tannines. De concentratie van de wijn is enorm en hij zal na enkele jaren liggen (5 tot 10 jaar) dan ook zeker zijn kracht, fruit en finesse prijs gaan geven.

Meer informatie over Vino Nobile di Montepulciano vindt je hier:  http://www.consorziovinonobile.it/main.php?lang=ENG

Voor een bezoek aan de wijnkelder inclusief proeverij (eerst reserveren) kijk je hier: http://www.talosa.it/en/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.