Calmont Klettersteig en Pünderich, Moezel Duitsland

In iets meer dan 3 uur rijden ben je vanuit Zuid-Nederland midden in één van de mooiste wijngebieden van de wereld: de Moezel in Duitsland. De S-vormige wegen langs de rivier de Moezel zijn geliefd bij zowel automobilisten als motorrijders vanwege het schitterende uitzicht op de rivier en de wijngaarden langs diezelfde rivier.

Mijn vriendin en ik hadden een leuke overnachtingsplek gevonden in het dorpje Pünderich. Deze locatie hadden we uitgekozen omdat het niet ver was van het dorp Bremm, waar we de volgende dag de steilste wijnwandelroute van Europa wilden lopen.

Als je naar de Moezel komt voor de wijn, dan draait het natuurlijk om de druif riesling. Maar naar goed gebruik openen wij onze ontdekkingstocht naar mooie wijnen altijd met een bubbel. In Duitsland heb je het dan over Sekt. En als je bij Sekt voor kwaliteit gaat dan zoek je naar: “Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt bA)” of naar de term: “flaschengärung”. Dit laatste is de Duitse vertaling van de Franse “méthode traditionnelle”; hierbij heb je een 2e vergisting op fles die onder andere zorgt voor fijnere bubbels. Bij Ralf Kühn – http://www.ferien-weingut-kuehn.de/ hebben we een kleine Sektproeverij gehouden. Een Sekt rivaner trocken, Sekt weißherbst (dat is het Duitse woord voor rosé) dornfelder trocken en natuurlijk een Sekt riesling brut. Persoonlijk vond ik de Sekt weißherbst dornfelder trocken zijn mooiste Sekt.

’s Avonds hadden we het geluk dat biologisch wijnhuis Frank Brohl http://www.weingut-brohl.de/ zijn overzichtsproeverij hield en we hier voor het kleine bedrag van € 10,00 maar liefst 18 wijnen konden proeven. Het grootste gedeelte van hemzelf, maar ook een deel van bevriende wijnmakers uit de rest van Duitsland. Prachtige strakke wijnen met veel mineraliteit (steenachtige frisheid) en mooie aroma’s. Ook was het zeer interessant om veel informatie van de wijnmaker te krijgen over de streek, de jaargangen en zijn manier van werken.

De dag erna stond de steilste wijnwandelroute van Europa op het programma: de Calmont Klettersteig van het dorp Bremm naar een dorp verderop genaamd Ediger-Eller. De route is maar enkele kilometers, maar je mag er gerust een kleine 3 uur voor uittrekken. Als je hoogtevrees hebt en niet in staat bent om dit met alle wijnranken en ander natuurschoon om je heen te overwinnen dan zou ik deze route zeker niet nemen. Het gaat van steil naar nog steiler en je bent meerdere keren genoodzaakt om door middel van in de rotsen bevestigde trappen en/of kabels je route te vervolgen.

Met stijgingspercentages van maar liefst 68% hebben we het hier zeer zeker over steile wijngaarden. De wijnboeren werken dan ook zonder uitzondering met kabelbaantjes die de druiven van boven naar onderaan de weg brengen. Het is bijna niet voor te stellen hoe ongelofelijk zwaar het werk in de wijngaard vroeger wel niet moet zijn geweest!

Maar wat een fantastische wandeling was het voor ons. Heerlijk om midden door de wijngaarden te lopen, al de verschillende wijnhuizen te zien en zelfs halverwege een glas riesling te drinken van een slimme wijnboer die een klein met hout gebouwd hutje had waar wandelaars even uit konden rusten.

De Moezel in Duitsland is een aanrader om te bezoeken. Vanwege de vriendelijke mensen, de prachtige wijngaarden, de heerlijke wijnen, het lekkere eten, de lage prijzen en de geringe afstand tot Nederland. Je kunt er gemakkelijk een (lang) weekend naar toe.

Onder andere hier: http://www.moezeldal.nl/ vindt je meer informatie over de Moezel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.